Moeten we terug naar de basisbeurs?

Studenten die geld lenen om hun studie te bekostigen hebben last van stress door de lening. Daarnaast voelen ze de grote druk om te presteren. Dit is uit onderzoek van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) gebleken. 

Als je wat wilt, dan moet je daar in investeren. Je wijt zowel je tijd als je financiën aan je studie. Helaas lukt het de meeste studenten niet om volledig zelfstandig de kosten van hun kamer, studie en levensonderhoud te betalen. Voor deze studenten is een studievoorschot, de lening van DUO, de oplossing. Uit onderzoek zegt 74 procent van de studenten die lenen druk of klachten te ervaren. 40 procent is emotioneel uitgeput en één op de vijf is zelfs bezorgd over het krijgen van een burn-out. Dit zijn niet de gevoelens die je nodig hebt om goed te presteren. 

Minister van Engelshoven wil de stress van studenten niet meteen koppelen aan de lening. Volgens haar zijn er meerdere factoren die samen stress veroorzaken. Sociale druk, eisen die ze zichzelf opleggen en de druk van studeren. 

Studenten zijn zich niet volledig bewust van de gevolgen van de lening. Al krijg je geen BKR-registratie op je studielening, het heeft wel gevolgen op de hoogte van je hypotheek of andere leningen die je later afsluit. Een lening aanvragen kan online op de website van DUO, in nog geen 3 minuten krijg je maandelijks 400 euro gestort. Studenten worden door DUO niet gewezen op de gevolgen van een lening.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat studenten met een basisbeurs dezelfde financiële stress ervaren. Lukt het je niet om je studie af te ronden, dan zit je nog steeds vast aan een hoge schuld.

Onze vraag: Moet de basisbeurs terugkomen? Heeft het een positieve invloed op hun studie? 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *