Leeuwarden krijgt een nieuwe centrummanager
13 april 2025 13:33
“Leeuwarden is écht een bestemming geworden”
Het is een van de bekendste gezichten van Leeuwarden: centrummanager Hayo Galema. Al zo’n vijftien jaar lang is hij het ‘oliemannetje’ van de binnenstad. Alleen komt daar per 1 mei een einde aan! Hayo gaat met pensioen. Om terug te blikken met Hayo (en vooruit te blikken met zijn opvolger Ellen) zoeken we het duo op in de Blokhuispoort.
Hayo weet nog goed hoe de functie van binnenstadsmanager zo’n vijftien jaar geleden op zijn pad is gekomen. “Ik werkte eerst voor boekhandel De Tille en daarna bij een bedrijf in Gorreldijk. Maar dat bedrijf kwam in financiële problemen en mijn contract werd niet verlengd. Ineens stond ik op straat. Toen zag ik in 2010 een advertentie in de krant staan: binnenstadsmanager gezocht! En dat leek mij ontzettend interessant.”
Met elkaar in gesprek
In de periode was het slecht gesteld met de organisatie van ondernemers en staken ze weinig tijd in projecten als sfeerverlichting of de intocht van Sinterklaas. Daarnaast waren er destijds weinig actieve ondernemersverenigingen meer. Ook de financiering van collectieve zaken werd steeds moeilijker. “Een van de voorwaarden voor meer steun was dat de ondernemers meer met elkaar in gesprek gingen”, vertelt Hayo.
Een groep Leeuwarder ondernemers heeft in 2009 het initiatief genomen tot de oprichting van het Leeuwarder Ondernemersfonds (LOF). De gemeente werkte mee. Alle ondernemers in de gemeente betalen via een opslag op de OZB via de gemeente een bijdrage aan het LOF. Dit fonds is voor ondernemers zelf. Het LOF maakte het mogelijk om in de binnenstad iemand aan te stellen die namens ondernemers zorgt voor organisatie, communicatie, concrete projecten en intermediair naar de gemeente: een binnenstadsmanager.
In de beginjaren is er veel tijd gestoken in het georganiseerd krijgen van ondernemers. En dat heeft een mooi netwerk van ondernemers en winkeliersverenigingen als gevolg. “Zeven winkeliersverenigingen, een club van horeca en een club van culturele instellingen. Met de Stichting Binnenstadsmanagement als overkoepelende organisatie.” Tegenwoordig is er ook goed contact met andere clubs in de binnenstad, zoals het Wijkpanel.
Als Leeuwarder merken we er natuurlijk zelf ook het een en ander van: de binnenstad ziet er fantastisch uit! Maar zonder de inzet van de stichting, konden wij niet genieten van dingen als sfeerverlichting of de Sinterklaasintocht. Ook het grote aantal evenementen krijgt jaarlijks van ondernemers een kleine subsidie. Hayo zegt het zelf bescheiden: “Wanneer iedereen dezelfde kant op kijkt, kunnen we zoveel meer bereiken.”
Koopzondag
Terugkijkend op de afgelopen vijftien jaar komen er mooie en minder mooie momenten voorbij. Het meest gave? Culturele Hoofdstad 2018. “Als LOF waren we een van de hoofdsponsors van de Culturele Hoofdstad. En we zijn sinds die tijd écht een bestemming geworden”, vertelt Hayo trots. “We zijn niet meer een stad onderweg naar nergens, Leeuwarden is voor iedereen in Nederland een bestemming geworden.”
Maar je kunt natuurlijk ook niet voor iedereen altijd alles goed doen. Een mooi voorbeeld daarvan is de discussie rondom een permanente koopzondag. “We waren voorstander en dat is iets wat niet iedereen mij in dank heeft afgenomen”, zegt Hayo. “Voor- en tegenstanders gaan niet met elkaar in gesprek. Er zijn zelfs mensen die tegen mij hebben gezegd: ‘Jij bent mijn binnenstadsmanager niet meer’. Maar weet je: je ontkomt er niet aan.”
Tijd voor iets anders
“Ik heb het een heerlijke baan gevonden, maar na vijftien jaar is het ook wel weer tijd voor iets anders”, vervolgt Hayo. En zo komen we bij zijn opvolger: Ellen! En net zoals Hayo is Ellen een bekend gezicht in de Leeuwarder binnenstad.
“Ik ben een geboren en getogen Leeuwarder! Ik heb hier altijd gewerkt en gewoond”, vertelt Ellen. Je kunt haar kennen van haar winkel Beads & Co, van haar werk in de politiek of als vrijwilliger voor onder andere CityProms, het Fries Filmfestival en bij Slieker Film. In de afgelopen jaren heeft Ellen altijd de samenwerking met (andere) ondernemers opgezocht.
“Ik ben altijd de samenwerking op gaan zoeken”, vertelt Ellen. “Ik gaf veel workshops en werkte al vaak samen met horecapartners. We maakten dan samen een arrangement: dan begon een feestje bij mij, gingen ze wat eten bij een restaurant en eindigde in de kroeg. Ik wilde er altijd voor zorgen dat mensen lokaal terugkwamen.”
Dankbaar
Toen ik mijn winkel had, was Hayo ook mijn binnenstadsmanager”, vertelt Ellen vrolijk. “Ik heb toen wel even gedacht van ‘Oei, wat gaat dit worden?!’”, lacht ze er achteraan. “Maar ik kende de functie ook al, en Hayo maakte de functie ontzettend goed en daarmee erg aantrekkelijk. Dus het is heel erg fijn dat ik de baan nu mag overnemen.”
Gaat er veel veranderen met Ellen aan het roer? Nee, verzekert het duo aan ons. “Iedereen verwacht bij nieuwe mensen altijd nieuwe dingen, maar het feit is dat ik in dezelfde lijn denk als die waarvoor de Stichting Binnenstadsmanagement heeft gekozen”, zegt Ellen. “We zijn natuurlijk verschillende mensen, andere mensen, maar de koers ligt vast. Hayo is bij nul begonnen en ik mag het nu oppakken. Dat is heel erg dankbaar.”
Er is een visie vastgesteld voor de binnenstad voor de komende jaren. “Daar ga ik hard mee aan de slag”, lacht Ellen. Plannen heeft ze wel, verzekert ze ons. “Dat we eindigen met de mooiste binnenstad van Nederland!”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.