1 op de 10 hbo-studenten hoogbegaafd: meerderheid niet herkend

31 maart 2025 15:31

1 op de 10 hbo-studenten hoogbegaafd: meerderheid niet herkend

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de hbo-studenten hoogbegaafd is. Toch wordt dit bij bijna de helft van de jongens en een nog groter percentage meisjes niet herkend. Hierdoor krijgen zij vaak onterecht een diagnose zoals ADHD, kampen ze met depressies of verlaten zij vroegtijdig hun studie. NHL Stenden Hogeschool zet zich in voor deze studenten door speciale trainingen aan te bieden aan zowel studenten als docenten.

Anders denken, anders leren

Hoogbegaafde studenten leren fundamenteel anders. Volgens Marjorein van Houten, hoogbegaafdheidsexpert bij NHL Stenden, nemen zij bij een probleem liever een omweg dan dat ze de standaard skills aanleren om het direct op te lossen. Dit vraagt om een andere benadering in het onderwijs.

De misvatting dat hoogbegaafden geen hulp nodig hebben, zorgt vaak voor problemen. “Hoogbegaafden hebben het vermogen om complexe zaken op een andere manier te benaderen, maar hebben juist specifieke tools nodig om vooruit te komen,” aldus Van Houten. Studenten met niet-herkende hoogbegaafdheid kunnen worstelen met hun studie en mentale gezondheid door perfectionisme, faalangst en eenzaamheid.

Gerichte ondersteuning op kritieke momenten

NHL Stenden biedt trainingen om hoogbegaafde studenten te begeleiden tijdens hun studie. Ook docenten worden getraind om signalen van hoogbegaafdheid te herkennen en deze studenten effectief te ondersteunen. “Als we eerder signaleren en op cruciale momenten ondersteuning bieden, zoals bij het afstuderen, kunnen meer studenten succesvol hun opleiding afronden,” zegt Van Houten.

Persoonlijke ervaring

Jeroen Bax (37), deeltijdstudent Omgangskunde en mbo-docent, ontdekte pas op latere leeftijd dat hij hoogbegaafd is. Hij stopte vier keer met een opleiding omdat hij bepaalde vaardigheden niet had ontwikkeld. “Ik vond presenteren spannend en als ik er niet onderuit kon, stopte ik gewoon. Dat was zonde, want ik liet mijn potentieel onbenut. Dankzij de training bij NHL Stenden kreeg ik inzicht in mezelf en vond ik herkenning bij anderen.”

Geen diagnose, maar een kenmerk

Hoogbegaafdheid is geen diagnose, maar een persoonlijk kenmerk dat verder gaat dan intelligentie. “Veel studenten zeggen: ‘Had ik dit maar eerder geweten, dan had ik het niet zo zwaar gehad.’ Door beter in te spelen op de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde studenten, kunnen ook zij floreren en met plezier studeren,” besluit Van Houten.

Foto: NHL Stenden

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Skyline van Leeuwarden

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.